Kategoria: Dania główne
![Tajskie curry z wołowiną](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1009623340-600x400.jpg)
Tajskie curry z wołowiną
Tajska czerwona pasta curry w słoiku jest dostępna w wielu supermarketach. Po otwarciu można ją przechowywać w lodówce kilka tygodni.
![Pikantne żeberka z grilla](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_753542530-600x400.jpg)
Pikantne żeberka z grilla
Jeśli nie mamy czasu na zamarynowanie i upieczenie żeberek w dniu, kiedy mają być podane, możemy zacząć przygotowywać je wcześniej. Należy ugotować je do miękkości, ostudzić i wstawić do lodówki. Następnego dnia posmarować sosem i upiec, polewając często sosem z pieczenia.
![Jagnięcina duszona z warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2090247373-600x400.jpg)
Jagnięcina duszona z warzywami
Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.
![Krewetki po portugalsku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_594785825-600x400.jpg)
Krewetki po portugalsku
Potrawa będzie szybciej gotowa, jeśli użyjemy krewetek mrożonych (należy je rozmrozić).
![Wołowina Babuni](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1269876703-600x400.jpg)
Wołowina Babuni
Wołowina babuni, czyli rumsztyk duszony z ziemniakami, cebulą i marchwią, przywodzi na myśl potrawy z domu rodzinnego. Czerwona papryka i kapusta zapewniają jej wyborny smak.
![Tabbouleh z jagnięciną i ziołami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_511020040-600x400.jpg)
Tabbouleh z jagnięciną i ziołami
Sałatkę tę, inspirowaną kuchnią bliskowschodnią, przyrządzamy z kaszki bulgur i różnokolorowych kruchych warzyw wymieszanych z mnóstwem posiekanych, świeżych ziół i lekkim sosem cytrynowym. Podaje się ją z kawałkami soczystej, chudej jagnięciny. Jest to świetne danie na popołudniowy relaksujący posiłek w miłym towarzystwie. Najlepiej smakuje z trójkątnymi grzankami z chlebka pitta i jogurtem naturalnym.
![Kurczak gotowany z warzywami sezonowymi](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_307089719-600x400.jpg)
Kurczak gotowany z warzywami sezonowymi
Tę łatwą do przygotowania potrawę jednogarnkową można urozmaicać, dodając za każdym razem inne warzywa sezonowe.
![Paluszki rybne z sosem tatarskim](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_793755016-600x400.jpg)
Paluszki rybne z sosem tatarskim
Paluszki rybne, panierowane w bułce tartej, z zewnątrz są przyrumienione i chrupiące, a w środku pozostają miękkie i delikatne. Ich smak wspaniale uzupełnia ostry sos tatarski.
![Kurczak z trawą cytrynową](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2048814344-600x400.jpg)
Kurczak z trawą cytrynową
To danie ma konsystencję gęstej zupy oraz pikantny i kwaskowaty smak, typowy dla Azji Południowo-Wschodniej. Trawa cytrynowa nadaje mu cytrusową nutę, a odrobina mleczka kokosowego – słodycz i niewiele tłuszczu. Ponieważ wywar pozostaje w zupie, nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie.
![Papryka faszerowana po grecku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_115807600-600x400.jpg)
Papryka faszerowana po grecku
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu. Faszerowana warzywami i mięsem kurczaka stanowi pyszny i zbilansowany posiłek.