Kategoria: Dania główne
Rostbef z pieprzem
Soczysty rostbef z pieprzem. Jego wspaniały smak podkreśla specjalny sos chrzanowy domowej roboty. Rostbef z sosem to doskonały pomysł na obiad ze znajomymi.
Ryż smażony z szynką
W przepisie można użyć ryżu aromatycznego, na przykład basmati, japoński czy jaśminowy, zawiera naturalne substancje, które zapewniają mu ciekawy aromat i smak.
Kurczak tikka
„Tikka” oznacza kawałeczki. W przypadku tej klasycznej potrawy są to kawałeczki świeżej piersi kurczaka. Marynuje się je przez noc w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, następnie nabija na szpadki i opieka pod grillem.
Kotlety cielęce po toskańsku
Do takich kotletów można podać nie tylko warzywa z grilla, ale też kolorową sałatkę warzywną. Dobrym dodatkiem jest także sałatka ziemniaczana z ogórkiem.
Kuskus z krewetkami i cukinią
Niewykorzystany surowy kuskus można przechowywać w szczelnym pojemniku w spiżarni kilka miesięcy.
Makaron z serem dla dwojga
Kiedy podasz na stół makaron z serem dla dwojga, na talerzach nie zostanie ani odrobina. Zapieka się go w małym naczyniu żaroodpornym i podaje prosto z pieca. Palce lizać!
Gulasz cielęcy z pieczarkami, marchewką, szalotką i piwem
To danie, bardzo korzystnie wpływające na serce, jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik, a zawiera mało tłuszczów nasyconych.
Wędzony łupacz z plackiem ziemniaczanym
Do tej potrawy dodaje się pora oraz rukiew wodną, aby zwiększyć zawartość witamin. Pokrojone w plasterki ziemniaki oraz ser tworzą apetyczne przybranie.
Domowa pizza. Przepis czytelnika
Domowa pizza? Zawsze pyszna! Przedstawiamy przepis przesłany przez naszą czytelniczkę, Annę z Krakowa. Jak zaznaczyła w wiadomości, dodatki są opcjonalne, ale im więcej, tym pizza jest lepsza!
Przegrzebki florentine
Określenie „florentine” odnosi się do potraw po florencku, czyli zawierających szpinak. Podobnie jak inne warzywa ciemnozielone, jest on bogaty w witaminy, minerały i fitozwiązki.