Kategoria: Dania główne
![Świderki z wołowiną z rondla](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_582741154-600x400.jpg)
Świderki z wołowiną z rondla
Cienkie makaronowe świderki znakomicie nadają się do jednogarnkowej potrawy z wołowiną i warzywami. Makaron wrzuca się do garnka dopiero pod koniec jej gotowania, żeby ugotował się al dente i nabrał słono-pikantnego smaku sosu z mięsa, warzyw i oregano.
![Goujon ze złocicy z sosem tatarskim](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1146600257-600x400.jpg)
Goujon ze złocicy z sosem tatarskim
Paski mięsa złocicy, upieczone na złoto w chrupiącej panierce, w środku są miękkie i soczyste. Podajemy je z sosem tatarskim – znakomitym dodatkiem do niemal każdej potrawy z białych ryb.
![Quiche z warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_152735042-600x400.jpg)
Quiche z warzywami
Ten quiche jest nietypowy, ponieważ nie ma spodu z ciasta. Przygotowuje się go z dużej ilości marchewki bogatej w beta-karoten – przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać wiele chorób. Organizm przetwarza go w witaminę A.
![Kurczak duszony w czerwonym winie](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1824158105-600x400.jpg)
Kurczak duszony w czerwonym winie
Kurczaka możemy podawać z drobnymi, młodymi ziemniakami ugotowanymi na parze.
![Ziemniaki paprykowe z wędzoną kiełbasą](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_294276122-600x400.jpg)
Ziemniaki paprykowe z wędzoną kiełbasą
Do tego dania najlepiej nadaje się węgierska kiełbasa wieprzowa przyrządzana z dodatkiem czosnku, czarnego pieprzu i papryki.
![Lasagne na specjalną okazję](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1859213818-600x400.jpg)
Lasagne na specjalną okazję
Szynka i brokuły nadają tej zapiekance ciekawy smak. Trzeba poświecić jej ponad godzinę, ale rezultat jest zachwycający!
![Kokosowy kurczak](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_539607085-600x400.jpg)
Kokosowy kurczak
Niezwykły przepis na klasyczne filety z kurczaka. W panierce znajdą się bowiem… wiórki kokosowe.
![Orientalne naleśniki z jagnięciną](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_544601908-600x400.jpg)
Orientalne naleśniki z jagnięciną
Naleśniki te, pełne kruchych, surowych warzyw i soczystych owoców, przypominają arcydzieło kuchni chińskiej, kaczkę po pekińsku, ale są od niej znacznie zdrowsze. Świetnie nadają się na długą biesiadę, ponieważ jagnięcina jest smaczna, nawet kiedy ostygnie. To wspaniałe danie główne lub przystawka dla ośmiu osób.
![Nadziewane muszle makaronowe](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1933853711-600x400.jpg)
Nadziewane muszle makaronowe
Kremowy sos z cukinii, sera ricotta i orzechów, podany do muszli nadziewanych szpinakiem i ziołami, to nawiązanie do klasycznego włoskiego przepisu.
![Makaron z kremowym sosem orzechowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_709173043-600x400.jpg)
Makaron z kremowym sosem orzechowym
Orzechy włoskie stanowią podstawę tego kremowego sosu, przypominającego pesto. Jest on tak pyszny, że aż trudno uwierzyć, że nie przyrządzono go z tłustej śmietanki. Najlepiej podawać go z makaronem razowym. To pyszne danie bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3 z pewnością przypadnie ci do gustu.