Kategoria: Dania główne

Pappardelle z bakłażanem
Makaron z bakłażanem i pysznym sosem pomidorowym to świetny pomysł na kolację. Przepis pochodzi z Katanii, włoskiego miasta położonego u podnóża Etny na Sycylii, gdzie potrawa ta nosi nazwę „pasta alla Norma” na cześć pochodzącego stamtąd Vincenza Belliniego, twórcy opery „Norma”.

Pyszne risoni
Aby potrawa była bardziej pożywna, warto dodać trochę drobno pokrojonych pieczonych bakłażanów i pieczonej czerwonej papryki oraz suszonych pomidorów.

Polędwica wołowa w sosie porto
Steki z polędwicy wołowej to potrawa błyskawiczna. Wystarczy szybko podsmażyć mięso, a do płynu, który zostanie na patelni, dodać nieco porto, by w krótkim czasie uzyskać bogaty w smaku sos. Doskonałym dodatkiem są podsmażane młode ziemniaki, grzyby, czerwona papryka oraz groszek cukrowy.

Pieczony łosoś ze smażonymi warzywami
Ocet balsamiczny dodaje naturalnej słodyczy słonym potrawom. Zawdzięcza swą ciemną barwę i smak temu, że dojrzewa w beczkach, podobnie jak wino. Do potraw, którym ciemna barwa nie służy, lepiej dodać białego octu balsamicznego.

Peklowany mostek wołowy
Peklowana wołowina będzie się rozpływać w ustach, jeśli zostanie pokrojona w cienkie plasterki w poprzek włókien.

Kotlety z indyka z sałatką grejpfrutową
Zawsze wybieraj czerwone grejpfruty, które są bogate nie tylko w witaminę C, lecz również w likopen. W tym daniu wraz z kruchą, czerwoną papryką i ostrą w smaku cebulą dymką tworzą doskonałą sałatkę do piersi indyka.