Kategoria: Dania główne
Gumbo z krabami
Okra – główny składnik tego luizjańskiego gulaszu – zawiera pektyny, które zmniejszają stężenie cholesterolu i chronią przed wrzodami żołądka.
Burgery pieczarkowe
Warto użyć do tych burgerów bułeczek aromatyzowanych cebulą lub ziołami, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej.
Tarta prowansalska z warzywami
Z ciasta z odrobiną tymianku powstanie smaczny spód do tarty z warzywami. Pomidory, cebula i cukinia zawierają witaminę C, przeciwutleniacze, beta-karoten i likopen, dzięki czemu pomagają w walce z nowotworami i chorobami serca.
Kotlety schabowe z winem i kapustą
Wino, czosnek, ocet winny i goździki nadają kapuście wspaniały, intensywny smak, który stanowi ciekawy kontrast dla aromatycznej wieprzowiny.
Tabbouleh
Tabbouleh to bezmięsne danie z kuchni libańskiej. Warto wypróbować ten przepis także na polskim stole.
Ostrygi zapiekane w sosie śmietanowym
Ostrygi nadają się do jedzenia, kiedy staną się pulchne i zaczną się zawijać na brzegach.
Kawałki kurczaka w cieście
Kawałki kurczaka w cieście to danie szybkie do przygotowania. Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka obtacza się w cieście naleśnikowym i smaży na głębokim tłuszczu. Usmażenie jednej porcji zabiera zaledwie 5 minut.
Kurczak po japońsku
Sukiyaki to japońskie potrawy przypominające popularne w Europie fondue. Ich składniki gotowane są w esencjonalnym bulionie bezpośrednio przy stole. Kurczak z warzywami to sycące, jednogarnkowe danie główne. Soczyste składniki potrawy maczamy w ostrym, aromatycznym sosie cytrusowym.
Roladki z indykiem i szpinakiem
Płaty makaronowe, z których przygotowuje się lasagne, można też wykorzystać do przyrządzenia innych potraw. Jeśli sam przygotowujesz ciasto, dodaj do niego świeżej kolendry albo oregano.
Schab pieczony z marchewką i jabłkami
Schab i bogate w błonnik warzywa, takie jak bataty i marchewka, świetnie uzupełniają się smakiem.