Kategoria: Dania główne
![Stek z reliszem z papryki i kaparów](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_765152578-600x400.jpg)
Stek z reliszem z papryki i kaparów
Ten stek można podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami z masłem.
![Smażona wołowina z mandarynkami i pak-choi](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1034758867-600x400.jpg)
Smażona wołowina z mandarynkami i pak-choi
Zamiast wołowiny można użyć w tym przepisie pokrojonej w plasterki wieprzowiny, kurczaka lub obranych krewetek.
![Polędwiczki wieprzowe w panierce z pieprzem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2160040559-600x400.jpg)
Polędwiczki wieprzowe w panierce z pieprzem
Polędwiczki wieprzowe są świetna alternatywą dla schabu, a ich mięso jest smaczne i kruche.
![Rigatoni z czosnkowymi kiełbaskami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1264681147-600x400.jpg)
Rigatoni z czosnkowymi kiełbaskami
Te bardzo apetycznie wyglądające, dość grube kluski podajemy z pysznym, treściwym sosem z bakłażana z dodatkiem kiełbasek, oliwek, pomidorków cherry oraz świeżych ziół. Danie będzie pożywne i bardzo smaczne i na pewno zaspokoi głód domowników.
![Papryka faszerowana kaszą jaglaną](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_753380962-600x400.jpg)
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Jeśli chcesz zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie to jest idealny przepis. Tak przygotowana papryka zawiera mnóstwo witamin.
![Steki z halibuta z ryżem i salsą z pomidorów i czerwonej papryki](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_500921248-600x400.jpg)
Steki z halibuta z ryżem i salsą z pomidorów i czerwonej papryki
Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie lunchu czy kolacji, możemy przyrządzić steki rybne, na przykład z halibuta. Proponujemy usmażyć je na patelni grillowej – będą wtedy miały ładny wzór w paski – i podać z ryżem, sałatą, a także z czerwoną salsą z papryki i pomidorów, aby na talerzu było kolorowo.
![Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_511062196-600x400.jpg)
Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym
Ziemniaki – w postaci frytek, pieczone lub tłuczone – to doskonały dodatek do steków. W tym przepisie purée z ziemniaków, porów i musztardy podamy do polędwicy smażonej krótko na żeliwnej patelni grillowej. Ugotujmy do tego świeże sezonowe warzywa, na przykład fasolkę szparagową i brokuły.
![Tagliatelle z grzybami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_764818069-600x400.jpg)
Tagliatelle z grzybami
Tę grzybową ucztę najlepiej przyrządzić z miesznki grzybów orientalnych i leśnych. Ich smak doskonale uzupełnia wino marsala, a samo danie jest dobrze zbilansowane, dlatego czujemy się przyjemnie najedzeni, a nie ociężali, jak to bywa po jedzeniu ciężkich sosów grzybowych z dużą ilością śmietany.
![Zimowy gulasz z kurczakiem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_772183171-600x400.jpg)
Zimowy gulasz z kurczakiem
Zimą chętnie jadamy pożywne posiłki, takie jak kurczak duszony z ziemniakami, kiełkami brukselki i marchewką. Potrawę tę przygotowuje się w jednym naczyniu, w piekarniku.
![Roladki z kurczaka z szynką i serem provolone](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_434509573-600x400.jpg)
Roladki z kurczaka z szynką i serem provolone
Inspiracją dla tej pysznej potrawy był przepis na włoskie roladki o nazwie saltimbocca. Eskalopki cielęce proponujemy jednak zastąpić rozbitymi połówkami piersi kurczaka, a liście szałwii i szynkę parmeńską – zwykłą szynką, serem provolone oraz świeżą bazylią.