Kategoria: Dania główne

Pot pie z wątróbką, boczkiem i pieczarkami
Cóż może być smaczniejszego niż zapiekane mięso i warzywa przykryte chrupkim ciastem o aromacie rozmarynu.

Steki z jagnięciny z rozmarynem
Jagnięcina wyjątkowo dobrze smakuje z aromatycznym sosem z czerwonej cebuli, czosnku, rozmarynu i czarnych oliwek. Podawane do niej purée z fasoli flageolet jest pyszne, a do tego bogate w błonnik. Wspaniałym dodatkiem są zielone warzywa, takie jak grillowana cukinia czy świeży szpinak z patelni.

Paella z wędzoną rybą
Kuchnię śródziemnomorską uważa się za zdrową między innymi dlatego, że zawiera wiele potraw, do których używa się ryżu, warzyw i niewielkiej ilości produktów białkowych. Hiszpańską paellę przyrządza się z kiełbasą chorizo, ale ponieważ jest ona pikantna, nie dodaje się jej zbyt wiele.

Klops Mamy
Pyszne klopsy „jak u mamy”. To świetny pomysł na wielkanocny stół.

Szaszłyki jagnięce z ryżem figowym
Marynata nadaje smak tym delikatnym soczystym i słodkawym szaszłykom. Mięso wystarczy marynować pół godziny, choć lepiej przez całą noc. Szaszłyki najlepiej podawać z sałatą, miską chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z utartym ogórkiem oraz posiekaną świeżą miętą i natką pietruszki.

Kurczak w sosie czosnkowym
Zapobiegajmy chorobie serca, jadając tę zawierającą mnóstwo czosnku potrawę. Podana na brązowym ryżu z ugotowanymi na parze brokułami stanowi pyszne, błyskawiczne danie.