Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Faszerowana cukinia. Przepis na pyszny obiad

Faszerowana cukinia. Przepis na pyszny obiad

Szukasz pomysłu na obiad, który zachwyci domowników? Faszerowana cukinia z mięsem i ryżem to doskonały wybór zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalne okazje. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Faszerowana cukinia – składniki

Do przygotowania cukinii faszerowanej na 8 porcji potrzebujesz:

  • 8 średnich cukinii
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Faszerowana cukinia – przygotowanie KROK PO KROKU

Cukinię przed faszerowaniem należy odpowiednio przygotować poprzez wstępne pieczenie. Dzięki temu warzywo będzie miękkie, a nadzienie doskonale się z nim połączy.

  1. Umyj i osusz cukinie
  2. Przekrój każdą wzdłuż na pół
  3. Wydrąż miąższ, tworząc „łódeczki”
  4. Ułóż połówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Oprósz solą i pieprzem
  6. Zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180°C

Farsz do cukini

Podczas gdy cukinie się pieką, przygotuj aromatyczny farsz mięsno-ryżowy:

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę
  4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszkli cebulę
  5. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund
  6. Dodaj mięso mielone i smaż do zrumienienia
  7. Dopraw mięso oregano, tymiankiem, solą i pieprzem
  8. Odstaw do przestudzenia
  9. W misce połącz usmażone mięso, ugotowany ryż i jajko
  10. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia – zapiekanie

Finałowy etap przygotowania cukinii faszerowanej to:

  1. Napełnij przestudzone połówki cukinii przygotowanym farszem
  2. Na wierzchu każdej cukinii ułóż 2-3 plasterki pomidora
  3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut

Faszerowana cukinia na diecie

Cukinia faszerowana to doskonałe danie jednogarnkowe, które zawiera warzywa, białko i węglowodany. Jest pełnowartościowym posiłkiem, który można podać zarówno na lunch, jak i na kolację.

Dodatkowo, przepis możesz łatwo modyfikować według własnych upodobań – zamiast wieprzowiny możesz użyć wołowiny, drobiu lub całkowicie zrezygnować z mięsa na rzecz warzyw i sera.

  • Wybieraj cukinie średniej wielkości – nie za małe, aby można było je wydrążyć, ale też nie za duże, które mogą być zbyt wodniste.
  • Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do farszu starty ser żółty.
  • Przed podaniem dania możesz posypać je świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy natka pietruszki.

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x