Chłodnik w upalny dzień to nie tylko polska tradycja. Nad Wisłą przygotowujemy go zwykle z botwiny lub świeżych ogórków. Do tego maślanka, albo jogurt i dużo koperku. A gdyby tak o chłodniku pomyśleć zupełnie inaczej i przygotować go z innych darów lata? Hiszpańskie gazpacho nie ma sobie równych. Oto najbardziej tradycyjny przepis.
Składniki na prawdziwe gazpacho
Piękno tego przepisu tkwi w prostocie. Ważne jednak aby wybierać najlepsze składniki. Dojrzewające w słońcu pomidory i doskonała oliwa z pierwszego tłoczenia są obowiązkowe.
- 1 kg pomidorów bawole serce,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- sól,
- pieprz,
- pół bagietki – może być czerstwa.
Jak zrobić tradycyjne gazpacho. Krok po kroku
- Namocz bagietkę.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych.
- Ogórki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wyjmij gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją na 8 części.
- Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki, obierz też czosnek.
- Warzywa, razem z odciśniętą z wody bagietką przełóż do kielicha blendera.
- Dodaj oliwę i ocet jabłkowy. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem schłódź gazpacho przynajmniej przez godzinę w lodówce.
- Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.