Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Całkiem inny chłodnik. Jak zrobić tradycyjne hiszpańskie gazpacho

Całkiem inny chłodnik. Jak zrobić tradycyjne hiszpańskie gazpacho

Chłodnik w upalny dzień to nie tylko polska tradycja. Nad Wisłą przygotowujemy go zwykle z botwiny lub świeżych ogórków. Do tego maślanka, albo jogurt i dużo koperku. A gdyby tak o chłodniku pomyśleć zupełnie inaczej i przygotować go z innych darów lata? Hiszpańskie gazpacho nie ma sobie równych. Oto najbardziej tradycyjny przepis.

Składniki na prawdziwe gazpacho

Piękno tego przepisu tkwi w prostocie. Ważne jednak aby wybierać najlepsze składniki. Dojrzewające w słońcu pomidory i doskonała oliwa z pierwszego tłoczenia są obowiązkowe.

  • 1 kg pomidorów bawole serce,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół bagietki – może być czerstwa.

Jak zrobić tradycyjne gazpacho. Krok po kroku

  1. Namocz bagietkę.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych.
  3. Ogórki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wyjmij gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją na 8 części.
  5. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki, obierz też czosnek.
  6. Warzywa, razem z odciśniętą z wody bagietką przełóż do kielicha blendera.
  7. Dodaj oliwę i ocet jabłkowy. Całość zmiksuj na gładką masę.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Przed podaniem schłódź gazpacho przynajmniej przez godzinę w lodówce.
  10. Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x