Całkiem inny chłodnik. Jak zrobić tradycyjne hiszpańskie gazpacho

Chłodnik w upalny dzień to nie tylko polska tradycja. Nad Wisłą przygotowujemy go zwykle z botwiny lub świeżych ogórków. Do tego maślanka, albo jogurt i dużo koperku. A gdyby tak o chłodniku pomyśleć zupełnie inaczej i przygotować go z innych darów lata? Hiszpańskie gazpacho nie ma sobie równych. Oto najbardziej tradycyjny przepis.

Składniki na prawdziwe gazpacho

Piękno tego przepisu tkwi w prostocie. Ważne jednak aby wybierać najlepsze składniki. Dojrzewające w słońcu pomidory i doskonała oliwa z pierwszego tłoczenia są obowiązkowe.

  • 1 kg pomidorów bawole serce,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół bagietki – może być czerstwa.

Jak zrobić tradycyjne gazpacho. Krok po kroku

  1. Namocz bagietkę.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych.
  3. Ogórki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wyjmij gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją na 8 części.
  5. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki, obierz też czosnek.
  6. Warzywa, razem z odciśniętą z wody bagietką przełóż do kielicha blendera.
  7. Dodaj oliwę i ocet jabłkowy. Całość zmiksuj na gładką masę.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Przed podaniem schłódź gazpacho przynajmniej przez godzinę w lodówce.
  10. Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.