Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Gorące ziemniaki łatwiej wchłaniają inne smaki niż zimne. Dressing należy przygotować w osobnej misce i polać nim ziemniaki, a następnie wymieszać delikatnie, tak aby się nie rozpadły.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

800 g ziemniaków
8 plasterków bekonu
1 mała cebula, posiekana
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
3/4 szklanki wody
1/2–3/4 szklanki octu winnego

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrać ziemniaki i zalać je wodą w rondlu. Przykryć i gotować 30 minut, aż będą miękkie.

2) Usmażyć na chrupko bekon na patelni. Przełożyć na papierowy ręcznik i pokruszyć.

3) Podsmażyć cebulę i seler naciowy na tłuszczu wytopionym z bekonu. Dodać mąkę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać wodę i ocet. Gotować 2 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje.

4) Odlać ziemniaki, pokroić w plasterki i włożyć do dużej miski. Dodać bekon i sos. Wymieszać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 273 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 14 mg cholesterolu, 286 mg sodu, 38 g węglowodanów, 3 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x