Gorące ziemniaki łatwiej wchłaniają inne smaki niż zimne. Dressing należy przygotować w osobnej misce i polać nim ziemniaki, a następnie wymieszać delikatnie, tak aby się nie rozpadły.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
800 g ziemniaków
8 plasterków bekonu
1 mała cebula, posiekana
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
3/4 szklanki wody
1/2–3/4 szklanki octu winnego
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać ziemniaki i zalać je wodą w rondlu. Przykryć i gotować 30 minut, aż będą miękkie.
2) Usmażyć na chrupko bekon na patelni. Przełożyć na papierowy ręcznik i pokruszyć.
3) Podsmażyć cebulę i seler naciowy na tłuszczu wytopionym z bekonu. Dodać mąkę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać wodę i ocet. Gotować 2 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje.
4) Odlać ziemniaki, pokroić w plasterki i włożyć do dużej miski. Dodać bekon i sos. Wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 273 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 14 mg cholesterolu, 286 mg sodu, 38 g węglowodanów, 3 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock