Zapiekanka z bekonem i jajkami to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z naszym przepisem poradzi sobie nawet początkujący kucharz!
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
225 g bekonu, pokrojonego w plasterki
1 cebula, posiekana
1/2 zielonej papryki, posiekanej
12 jajek
1 szklanka mleka
450 g mrożonych smażonych ziemniaków, pokrojonych w plasterki, upieczonych
110 g sera cheddar, tartego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki suszonego koperku
PRZYGOTOWANIE:
1) Usmażyć na chrupko bekon na patelni. Przełożyć na papierowy ręcznik i pokruszyć. Zlać niemal cały tłuszcz z patelni. Usmażyć cebulę i zieloną paprykę na reszcie tłuszczu. Wyjąć z patelni.
2) Roztrzepać jajka z mlekiem w misce. Dodać pieczone ziemniaki, ser, sól, pieprz, koperek, usmażone warzywa i bekon.
3) Nałożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 40 minut w temperaturze 180°C, aż nóż wbity w środek zapiekanki będzie po wyjęciu suchy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 391 kcal, 28 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 357 mg cholesterolu, 887 mg sodu, 17 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 18 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock