Przepis na naleśniki z czereśniami. Idealny pomysł na wakacyjne śniadanie dla najbliższych. Naleśniki są słodkie i puszyste.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 min
LICZBA PORCJI:
9
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki masła, roztopionego
80 g mąki
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
300 g białego sera
50 g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Sos czereśniowy
450 g świeżych lub mrożonych czereśni, bez pestek
2/3 szklanki i 1 łyżka wody
50 g cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać mleko z masłem i jajkami w misce. Połączyć mąkę z solą. Dodać mleko, wymieszać. Przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
2) Rozgrzać nasmarowaną tłuszczem patelnię. Rozprowadzić na dnie 2 łyżki ciasta. Smażyć, aż wierzch naleśnika się zetnie. Przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze 15 sekund. Przełożyć na metalową kratkę.
3) W taki sam sposób usmażyć resztę naleśników.
4) Zmiksować biały ser na gładką masę. Dodać cukier i esencję waniliową. Wymieszać. Nałożyć po kopiastej łyżce na każdy naleśnik i rozsmarować. Zawinąć boki naleśników na nadzienie.
5) Ułożyć naleśniki w brytfannie. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C.
6) Wrzucić czereśnie do garnka, wlać 2/3 szklanki wody, wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut.
7) Rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą. Dodać do sosu czereśniowego. Gotować 2 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje. Polać naleśniki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 247 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 99 mg cholesterolu, 310 mg sodu, 31 g węglowodanów, 1 g błonnika, 8 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock