Mus z kawałkami jabłek to danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Lekko doprawione, posiekane jabłka należy dusić, aż zmiękną, a następnie rozgnieść.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
3 i 1/2 szklanki
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 kg kwaskowatych jabłek, obranych i posiekanych
110 g brązowego cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Przykryć i dusić 30–40 minut, aż jabłka będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu.
2) Zdjąć z ognia i rozgnieść jabłka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/2 szklanki zawiera: 157 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 7 mg sodu, 40 g węglowodanów, 3 g błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock