Muffinki śmietanowe z owocami leśnymi można upiec w dowolnej porze roku. Poza sezonem należy użyć do nich mrożonych malin i czarnych jagód.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
12 muffinek
SKŁADNIKI:
250 g mąki
200 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
125 g malin lub jagód
2 jajka, roztrzepane
225 ml kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Połączyć mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną. Dodać owoce i lekko wymieszać. Zmiksować jajka, śmietanę, olej i esencję waniliową. Połączyć suche i mokre składniki, szybko wyrobić.
2) Napełnić ciastem natłuszczone foremki do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 muffinka zawiera: 241 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 42 mg cholesterolu, 162 mg sodu, 30 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock