Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Muffinki „Jeszcze trochę”

Muffinki „Jeszcze trochę”

Jeśli spróbujesz pysznych babeczek „Jeszcze trochę”, na pewno postanowisz upiec ich więcej. Wspaniały smak zawdzięczają herbatnikom digestive, płatkom czekolady mlecznej i kremowi z pianek marshmallow.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

6 muffinek


SKŁADNIKI:

3 łyżki miękkiego masła
55 g brązowego cukru
4 łyżeczki cukru
1 jajko
70 ml śmietany
80 g mąki
5 herbatników digestive, pokruszonych
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki mleka 2%
1/3 szklanki płatków mlecznej czekolady
6 łyżek kremu z pianek marshmallow

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć w misce masło z cukrem. Dodać jajko i śmietanę, ubić. Połączyć mąkę, pokruszone herbatniki, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Dodawać po trochu do ucieranej masy, na zmianę z mlekiem. Mieszać krótko. Wrzucić płatki czekolady, wymieszać.

2) Wypełnić ciastem posmarowane tłuszczem foremki do 1/4 wysokości. Nałożyć po łyżce kremu marshmallow. Dopełnić ciastem.

3) Piec 15 minut w temperaturze 200ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 muffinka zawiera: 287 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 62 mg cholesterolu, 279 mg sodu, 39 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x