Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Mocha ricotta tiramisu

Mocha ricotta tiramisu

Ta wyborna odmiana popularnego włoskiego deseru zawiera, zgodnie z tradycją, podkład z biszkoptów namoczonych w kawie i likierze, ale zamiast wysokokalorycznego kremu nałożymy na nie lekką kremową mieszankę słodzonej ricotty i gęstego jogurtu i posypiemy całość wiórkami z ciemnej czekolady.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

8 podłużnych biskoptów (ok. 65 g)
1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej
120 ml wrzątku
2 łyżki likieru kawowego lub brandy
1 łyżeczka drobnego cukru
200 g serka ricotta
200 g beztłuszczowego gęstego jogurtu
25 g cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
25 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao), startej, do przybrania

PRZYGOTOWANIE:

1) Połamać każdy biszkopt na 3 kawałki, a następnie rozdzielić je do 4 ćwierćlitrowych szklanek.

2) Wsypać kawę do miarki kuchennej i zalać wrzątkiem. Dodać likier bądź brandy oraz drobny cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Zalać biszkopty w szklankach kawą. Odstawić na czas przyrządzania kremu.

3) Ubić ricottę z jogurtem, cukrem pudrem i esencją waniliową na masę o gładkiej, kremowej konsystencji i ułożyć ją na biszkoptach.

4) Posypać każdą porcję deseru wiórkami czekoladowymi. Przykryć i przed podaniem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (lecz nie dłużej niż na 3–4 godziny).

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 228 kcal, 9 g białka, 8 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 24 g węglowodanów (w tym 20 g cukrów), 0,5 g błonnika.

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x