Ta wyborna odmiana popularnego włoskiego deseru zawiera, zgodnie z tradycją, podkład z biszkoptów namoczonych w kawie i likierze, ale zamiast wysokokalorycznego kremu nałożymy na nie lekką kremową mieszankę słodzonej ricotty i gęstego jogurtu i posypiemy całość wiórkami z ciemnej czekolady.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
8 podłużnych biskoptów (ok. 65 g)
1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej
120 ml wrzątku
2 łyżki likieru kawowego lub brandy
1 łyżeczka drobnego cukru
200 g serka ricotta
200 g beztłuszczowego gęstego jogurtu
25 g cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
25 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao), startej, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Połamać każdy biszkopt na 3 kawałki, a następnie rozdzielić je do 4 ćwierćlitrowych szklanek.
2) Wsypać kawę do miarki kuchennej i zalać wrzątkiem. Dodać likier bądź brandy oraz drobny cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Zalać biszkopty w szklankach kawą. Odstawić na czas przyrządzania kremu.
3) Ubić ricottę z jogurtem, cukrem pudrem i esencją waniliową na masę o gładkiej, kremowej konsystencji i ułożyć ją na biszkoptach.
4) Posypać każdą porcję deseru wiórkami czekoladowymi. Przykryć i przed podaniem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (lecz nie dłużej niż na 3–4 godziny).
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 228 kcal, 9 g białka, 8 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 24 g węglowodanów (w tym 20 g cukrów), 0,5 g błonnika.
Źródło zdjęcia: Adobe Stock