Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Milenijna sałatka szefa kuchni

Milenijna sałatka szefa kuchni

Ta klasyczna sałatka zawiera zdrowe dodatki – zielone warzywa liściaste, pieczoną kolorową paprykę, chude mięso z piersi kurczaka i kozi ser.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 filety z piersi kurczaka, bez skóry
1 sałata rzymska
130 g młodych liści rukoli
170 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w paski
1 pieczona żółta papryka, pokrojona w paski
1 pieczona pomarańczowa papryka, pokrojona w paski
18 pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na pół
80 g pokruszonego koziego sera
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3/4 łyżeczki suszonego estragonu
1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1) Gotować mięso w średniej wielkości rondlu, w lekko osolonej wodzie, na wolnym ogniu bez przykrycia 10 minut, aż będzie ugotowane. Wyjąć.

2) Liście sałaty rozłożyć równo na 6 talerzy. Na środku każdego położyć liście rukoli. Mięso pokroić wzdłuż na cienkie paski. Na każdym talerzu ułożyć kawałki kurczaka, szynki, papryki, pomidorków i sera.

3) Przygotować sos – wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, czosnek, estragon i sól. Polać sałatkę sosem i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 331 kcal, 18 g białka, 12 g węglowodanów, 25 g tłuszczów, 7 g NNKT, 45 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 587 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.7/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x