Milenijna sałatka szefa kuchni
Ta klasyczna sałatka zawiera zdrowe dodatki – zielone warzywa liściaste, pieczoną kolorową paprykę, chude mięso z piersi kurczaka i kozi ser.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
2 filety z piersi kurczaka, bez skóry
1 sałata rzymska
130 g młodych liści rukoli
170 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w paski
1 pieczona żółta papryka, pokrojona w paski
1 pieczona pomarańczowa papryka, pokrojona w paski
18 pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na pół
80 g pokruszonego koziego sera
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3/4 łyżeczki suszonego estragonu
1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Gotować mięso w średniej wielkości rondlu, w lekko osolonej wodzie, na wolnym ogniu bez przykrycia 10 minut, aż będzie ugotowane. Wyjąć.
2) Liście sałaty rozłożyć równo na 6 talerzy. Na środku każdego położyć liście rukoli. Mięso pokroić wzdłuż na cienkie paski. Na każdym talerzu ułożyć kawałki kurczaka, szynki, papryki, pomidorków i sera.
3) Przygotować sos – wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, czosnek, estragon i sól. Polać sałatkę sosem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 331 kcal, 18 g białka, 12 g węglowodanów, 25 g tłuszczów, 7 g NNKT, 45 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 587 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock