Duszone mięso jest gotowe, kiedy można bez trudu wbić długi widelec w miejscu, gdzie jest ono najgrubsze.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 godzin
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, posiekane
2 cebule dymki, pokrojone w plasterki
1 i 1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu
4 goździki
1,8 kg wołowiny zrazowej górnej
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
5 łyżeczek zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać osiem pierwszych składników. Włożyć mięso do marynaty na całą noc.
2) Przełożyć mięso i marynatę do wolnowaru. Dusić 10 godzin. Wyjąć. Zlać sos. Usunąć goździki.
3) Starannie rozrobić w rondlu mąkę z wodą. Dolać 1 i 1/2 szklanki sosu. Gotować, aż zgęstnieje.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
90 g mięsa z sosem zawiera: 174 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 59 mg cholesterolu, 255 mg sodu, 3 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 25 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock