Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Małe kołacze

Małe kołacze

Nawet pochmurny, jesienny poranek będzie przyjemny dzięki tym bułeczkom.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

24 małe kołacze


SKŁADNIKI:

1 ziemniak, pokrojony w kostkę
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki ciepłej wody
150 g cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g margaryny
6 łyżek masła, miękkiego
1 jajko, roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
420 g mąki
80 g dżemu morelowego
80 g dżemu malinowego
40 g cukru pudru
4 łyżeczki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Ugotować ziemniak w rondlu. Odlać wodę. Zachować 1/2 szklanki wody z gotowania. Rozgnieść ziemniak.

2) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w dużej misce. Dodać cukier, mleko, margarynę, 4 łyżki masła, jajko, sól, wodę z gotowania ziemniaka i rozgnieciony ziemniak. Dodawać po trochu 250 g mąki i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Mieszać nadal i dodawać stopniowo resztę mąki, aż ciasto będzie gęste.

3) Wyłożyć je na blat posypany mąką. Zagniatać 8 minut, aż stanie się elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski. Przykryć i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4) Wyłożyć na blat posypany mąką. Uformować z ciasta kulki o średnicy 4 cm. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze. Spłaszczyć na placki grubości 1,2 cm. Przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Roztopić resztę masła.

5) Zrobić trzonkiem drewnianej łyżki zagłębienie w każdej kulce. Posmarować kulki masłem. Nałożyć po kopiastej łyżeczce dżemu do zagłębień. Piec 10–15 minut w temperaturze 200°C, aż drożdżówki lekko się przyrumienią. Przełożyć je na metalową kratkę. Wymieszać cukier puder z mlekiem. Posmarować drożdżówki lukrem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kołacz zawiera: 161 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 17 mg cholesterolu, 110 mg sodu, 26 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x