Szybki makaron, który można nie tylko zjeść podczas domowego obiadu, ale także zabrać do pracy. Mnóstwo warzyw sprawia, że jest bogaty w składniki odżywcze.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
1,3 kg dojrzałych pomidorów
450 g makaronu penne
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano lub 3/4 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
50 ml śmietany kremówki
30 g parmezanu, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć pomidory na 30 sekund do wrzątku. Przełożyć do miski z zimną wodą. Obrać ze skórki ostrym nożem. Drobno pokroić.
2) Ugotować makaron. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić czosnek i smażyć, aż się przyrumieni. Dodać natkę pietruszki, bazylię, oregano, sól, cukier, pieprz i pokrojone pomidory. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dodać śmietanę, podgrzać.
3) Odcedzić makaron i wymieszać z sosem pomidorowym. Posypać serem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 277 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 0 g NKT), 13 mg cholesterolu, 244 mg sodu, 46 g węglowodanów, 0 g błonnika, 9 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock