Kiedy podasz na stół makaron z serem dla dwojga, na talerzach nie zostanie ani odrobina. Zapieka się go w małym naczyniu żaroodpornym i podaje prosto z pieca. Palce lizać!
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
60 ml kwaśnej śmietany
1/3 szklanki mleka
115 g ostrego sera cheddar, tartego
60 g makaronu kolanka, ugotowanego
2 łyżki cebuli, posiekanej
słodka papryka, do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać śmietanę z mlekiem w misce. Dodać ser, makaron i cebulę.
2) Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać papryką, przykryć i piec 25 minut w temperaturze 160°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 405 kcal, 25 g tłuszczów (w tym 18 g NKT), 92 mg chole sterolu, 831 mg sodu, 26 g węglowodanów, 1 g błonnika, 18 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock