Każda odmiana papryki zawiera fitozwiązki, które chronią przed chorobami serca, udarami i nowotworami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g chudej kiełbasy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
2 duże czerwone lub pomarańczowe papryki, bez nasion, cienko pokrojone
1 duża zielona papryka, bez nasion, cienko pokrojona
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżeczka suszonej bazylii
60 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku
250 g makaronu fusilli lub farfalle
20 g parmezanu, startego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić kiełbasę i cebulę, smażyć 5 minut na dużym ogniu, aż cebula lekko się przyrumieni. Dodać paprykę, czosnek i bazylię, smażyć 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać oliwki, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
2) Ugotować makaron. Odcedzić (zachować 60 ml wody, w której się gotował). Wymieszać z kiełbasą, papryką i zachowaną wodą. Podawać z parmezanem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA ZAWIERA: 543 kcal, 19 g białka, 26 g tłuszczów, 8 g tłuszczów nasyconych, 62 g węglowodanów, 6 g błonnika, 2,1 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock