Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Makaron po indonezyjsku

Makaron po indonezyjsku

Makaron po indonezyjsku to potrawa szybka do przygotowania, a szparagi dodają jej wyjątkowego smaku.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki wywaru drobiowego
2 papryczki chili jalapeño, posiekane
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki brązowego cukru
18 szparagów, pokrojonych na kawałki
170 g makaronu penne
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej
1 filet z kurczaka, podsmażony i pokrojony
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 cebula dymka, posiekana

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w rondlu wywar z chili jalapeño, sosem sojowym, masłem orzechowym, cebulą, sokiem z cytryny i brązowym cukrem. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.

2) Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Włożyć szparagi i czerwoną paprykę, smażyć 6–8 minut. Dodać cebulę dymkę i kurczaka, smażyć 2–3 minuty, mieszając, aż warzywa nieco zmiękną. Odcedzić makaron. Wymieszać z warzywami i sosem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 263 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 627 mg sodu, 40 g węglowodanów, 3 g błonnika, 11 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x