Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Lody waniliowe

Lody waniliowe

Domowe lody waniliowe? Nic prostszego, ale pod warunkiem, że masz maszynkę do lodów. Zrobisz je w 30 minut.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

1,7 litra


SKŁADNIKI:

2 szklanki mleka
150 g cukru
1/8 łyżeczki soli
2 jajka, roztrzepane
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki esencji waniliowej
kolorowa posypka, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Podgrzać mleko w rondlu. Rozpuścić w nim cukier i sól. Wlać niewielką ilość mleka do jajek, wymieszać. Przelać jajka do rondla.

2) Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie się przyklejać do metalowej łyżki.

3) Zdjąć rondel z ognia. Wstawić na 2 minuty do naczynia z zimną wodą. Dodać śmietanę i esencję waniliową, wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

4) Napełnić kremem maszynkę do lodów do 2/3 wysokości i zamrażać zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.

5) Wstawić lody na 2–4 godziny do zamrażalnika. Podawać w pucharkach. Dekorować posypką.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 227 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 10 g NKT), 95 mg cholesterolu, 70 mg sodu, 16 g węglowodanów, 0 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.9/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x