Domowe lody waniliowe? Nic prostszego, ale pod warunkiem, że masz maszynkę do lodów. Zrobisz je w 30 minut.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
1,7 litra
SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka
150 g cukru
1/8 łyżeczki soli
2 jajka, roztrzepane
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki esencji waniliowej
kolorowa posypka, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Podgrzać mleko w rondlu. Rozpuścić w nim cukier i sól. Wlać niewielką ilość mleka do jajek, wymieszać. Przelać jajka do rondla.
2) Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie się przyklejać do metalowej łyżki.
3) Zdjąć rondel z ognia. Wstawić na 2 minuty do naczynia z zimną wodą. Dodać śmietanę i esencję waniliową, wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
4) Napełnić kremem maszynkę do lodów do 2/3 wysokości i zamrażać zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.
5) Wstawić lody na 2–4 godziny do zamrażalnika. Podawać w pucharkach. Dekorować posypką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 227 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 10 g NKT), 95 mg cholesterolu, 70 mg sodu, 16 g węglowodanów, 0 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock