Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Letni sos barbecue

Letni sos barbecue

Żaden grill nie może obyć się bez sosu, który nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli raz przygotujecie ten sos, to nie zamienicie go już na inny.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

3 litry


SKŁADNIKI:

8 cebul, drobno posiekanych
4 ząbki czosnku, posiekane
1 szklanka oleju
4 szklanki wody
3 szklanki keczupu
1 i 1/3 szklanki soku z cytryny
150 g cukru
1/2 szklanki sosu worcester
1/4 szklanki musztardy
2 łyżki soli
2 łyżki sosu do steków
1 łyżeczka pikantnego sosu chili

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 8–10 minut, aż zmiękną. Dodać resztę składników. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia. Ostudzić. Przełożyć do plastikowych pojemników, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Przechowywać w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/4 szklanki zawiera: 78 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 527 mg sodu, 10 g węglowodanów, 1 g błonnika, śladowe ilości białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x