Żaden grill nie może obyć się bez sosu, który nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli raz przygotujecie ten sos, to nie zamienicie go już na inny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
3 litry
SKŁADNIKI:
8 cebul, drobno posiekanych
4 ząbki czosnku, posiekane
1 szklanka oleju
4 szklanki wody
3 szklanki keczupu
1 i 1/3 szklanki soku z cytryny
150 g cukru
1/2 szklanki sosu worcester
1/4 szklanki musztardy
2 łyżki soli
2 łyżki sosu do steków
1 łyżeczka pikantnego sosu chili
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 8–10 minut, aż zmiękną. Dodać resztę składników. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia. Ostudzić. Przełożyć do plastikowych pojemników, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Przechowywać w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/4 szklanki zawiera: 78 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 527 mg sodu, 10 g węglowodanów, 1 g błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock