Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Lekki sos pieczeniowy

Lekki sos pieczeniowy

Ten sos jest świetnym dodatkiem do grillowanych i pieczonych mięs.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

3 szklanki


SKŁADNIKI:

1 duża cebula, posiekana
1 marchewka, posiekana
1 łodyga selera naciowego, posiekana
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1/2 szklanki sherry
2 i 1/2 szklanki wody
1/2 pęczka natki pietruszki
2 liście laurowe
30 g mąki
400 ml chudego wywaru drobiowego
1 łyżka sosu z pieczenia indyka
1 łyżeczka szałwii
1/2 łyżeczki sosu worcester lub barbecue
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Podsmażyć na oleju w dużym rondlu cebulę, marchewkę i seler naciowy, aż zmiękną. Wlać sherry. Gotować jeszcze 1 minutę, mieszając. Wlać wodę, dodać natkę pietruszki i liście laurowe. Gotować bez przykrycia 30 minut, aż połowa płynu wyparuje.

2) Odcedzić i odstawić płyn (powinno go pozostać około 1 i 1/2 szklanki). Wyrzucić warzywa i zioła. Rozrobić mąkę z wywarem drobiowym w rondelku. Dodać sos z pieczenia, szałwię, sos worcester, sól, pieprz i zachowany płyn. Gotować 2 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/4 szklanki zawiera: 31 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 1 mg cholesterolu, 146 mg sodu, 3 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.5/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x