Aby szybko rozetrzeć awokado, należy obrane połówki włożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
1 i 1/2 szklanki
SKŁADNIKI:
2 awokado, pokrojone
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki salsy
1/8–1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Skropić awokado sokiem z cytryny. Dodać salsę i sól. Rozgnieść widelcem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki guacamole zawierają: 53 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 51 mg sodu, 3 g węglowodanów, 2 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock