Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Łatwa sałatka nicejska

Łatwa sałatka nicejska

Nasz przepis mozecie potraktować jako bazę, urozmaicając sałatkę o swoje ulubione warzywa, np. paprykę lub pomidora.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

4 jajka
2 puszki tuńczyka w oleju (po 425 g każda)
2 małe sałaty rzymskie
95 g oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć jajka do rondla z zimną wodą i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Wystudzić pod strumieniem zimnej wody. Obrać i pokroić na ćwiartki.

2) Odsączyć tuńczyka i zachować olej. Oddzielić liście sałaty. Ułożyć sałatę, tuńczyka, oliwki i jajka w dużej misce.

3) Ubić ocet z 2 łyżkami oleju z tuńczyka (w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy z oliwek), solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polać sałatkę sosem, delikatnie wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 494 kcal, 49 g białka, 32 g tłuszczów (6 g NKT), 3 g węglowodanów (<1 g cukrów), <1 g błonnika, 1076 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.6/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x