Nasz przepis mozecie potraktować jako bazę, urozmaicając sałatkę o swoje ulubione warzywa, np. paprykę lub pomidora.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 jajka
2 puszki tuńczyka w oleju (po 425 g każda)
2 małe sałaty rzymskie
95 g oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć jajka do rondla z zimną wodą i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Wystudzić pod strumieniem zimnej wody. Obrać i pokroić na ćwiartki.
2) Odsączyć tuńczyka i zachować olej. Oddzielić liście sałaty. Ułożyć sałatę, tuńczyka, oliwki i jajka w dużej misce.
3) Ubić ocet z 2 łyżkami oleju z tuńczyka (w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy z oliwek), solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polać sałatkę sosem, delikatnie wymieszać i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 494 kcal, 49 g białka, 32 g tłuszczów (6 g NKT), 3 g węglowodanów (<1 g cukrów), <1 g błonnika, 1076 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock