Surówka z kapusty to idealny dodatek do obiadu z mięsem. To zdrowy przepis urozmaicający niedzielny stół.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
3/4 kapusty, poszatkowanej
4 marchewki, starte na grubej tarce
4 łodygi selera naciowego, posiekane
1 zielona papryka, pokrojona na małe kawałki
1 duża cebula, drobno posiekana
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki oleju
50 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać pięć pierwszych składników w dużej misce. Połączyć w słoiku ocet z olejem, cukrem, solą, pieprzem i papryką. Potrząsać słoikiem, aż
sos uzyska jednolitą konsystencję.
2) Polać surówkę sosem, wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawie ra 97 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 385 mg sodu, 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock