Niewykorzystany surowy kuskus można przechowywać w szczelnym pojemniku w spiżarni kilka miesięcy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
10 surowych krewetek (około 300 g)
1 szklanka kaszki kuskus
1 szklanka wywaru z kurczaka, gorącego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cukinia, pokrojona ukośnie plasterki
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
60 g sera feta w zalewie
świeża mięta, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać krewetki: oderwać główki, ale pozostawić ogonki. Usunąć żyłki.
2) Wsypać kuskus do małej miski, zalać gorącym wywarem i przykryć folią spożywczą.
3) Rozgrzać połowę oliwy na małej patelni na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić cukinię. Smażyć 3 minuty, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Przełożyć warzywa do małej miski i odstawić w ciepłe miejsce.
4) Rozgrzać resztę oleju na tej samej patelni.
Wrzucić krewetki i smażyć 1–2 minuty z każdej
strony, aż się pozwijają i nabiorą jasnopomarańczowego koloru. Dodać smażoną cukinię. Wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
5) Zamieszać kaszę widelcem, dodać krewetki i warzywa. Posypać kuskus pokruszoną fetą, skropić zalewą z opakowania sera. Dodać listki mięty. Delikatnie wymieszać potrawę i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 1931 kJ, 461 kcal, 42 g białka, 21 g tłuszczów (8 g tłuszczów nasyconych), 26 g węglowodanów (3 g cukrów), 1 g błonnika, 913 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock