Kurczak z kluseczkami domowej roboty to nie tylko smaczne, ale też bardzo sycące danie obiadowe.
SKALA TRUDNOŚCI:
Trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA:
125 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 kurczak (1,6–1,8 kg), pokrojony na kawałki
2–2 i 1/4 litra wody
200 g fasolki szparagowej, pokrojonej
1 marchewka, pokrojona
2 gałązki natki pietruszki
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
KLUSECZKI
30 g mąki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 szklanki mleka
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka oleju
SOS
30 g mąki
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Połączyć osiem pierwszych składników w rondlu o gru bym dnie. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Przykryć i gotować 45–60 minut, aż mięso zmięknie. Zbierać szumowiny.
2) Wymieszać w misce mąkę z natką pietruszki, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Dodać mleko, jajko i olej. Wymieszać. Nakładać ciasto po łyżce do lekko wrzącego wywaru.
3) Przykryć i gotować 15 minut. Przełożyć kluseczki i kurczaka na półmisek. Trzymać w cieple.
4) Odcedzić wywar. Zachować 2 szklanki wywaru do sosu.
5) Wlać zachowany wywar do rondla, zagotować. Rozrobić mąkę, sól i pieprz z wodą. Wlać powoli do rondla, zamieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Polać kurczaka z warzywami i kluseczki sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 606 kcal, 30 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 209 mg cholesterolu, 1144 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 54 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock