Piersi kurczaka obtoczone w pieprzu są bardzo pikantne, ale sos śmietanowy aromatyzowany brandy łagodzi ich ostry smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu kajeńskiego
4 pojedyncze piersi kurczaka, bez skóry i kości, lekko rozbite
1 łyżka oliwy z oliwek
60 ml brandy
125 ml wywaru z kurczaka o obniżonej zawartości soli
80 ml śmietany 18%
2 łyżki świeżego szczypiorku, pociętego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w miseczce pieprz z tymiankiem, 1/4 łyżeczki soli i pieprzem kajeńskim. Przesypać tę mieszankę na talerz. Obtaczać w niej piersi kurczaka. Docisnąć przyprawy do mięsa.
2) Rozgrzać oliwę na dużej patelni na niezbyt silnym ogniu. Włożyć kotlety i smażyć około 3 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz.
3) Wlać brandy na patelnię, podgrzewać 30 sekund, żeby alkohol wyparował. Wlać wywar, gotować 1 minutę. Dodać śmietanę i resztę soli, gotować 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać szczypiorek. Wymieszać sos i polać nim kurczaka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 371 kcal, 35 g białka, 22 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 2 g węglowodanów (w tym 1 g cukrów), 563 mg sodu, <1 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock