Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak w chrupiącej panierce

Kurczak w chrupiącej panierce

Tak przygotowanego kurczaka można owinąć w tortillę i podać z sałatką coleslaw lub zieloną sałatą.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

180 g płatków kukurydzianych
2 jajka
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
4 piersi kurczaka, bez skóry i kości (ok. 250 g każda)

PRZYGOTOWANIE:

1) Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. Włożyć płatki kukurydziane do torebki i rozgnieść je wałkiem.

2) Ubić w misce jajka z musztardą. Dodać szczypiorek z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.

3) Odciąć z piersi polędwiczki i pokroić piersi kurczaka w poprzek na plastry grubości 1,5 cm. Zanurzyć paski kurczaka oraz polędwiczki w jajku, a następnie obtoczyć je w pokruszonych płatkach. Ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia.

4) Piec 15 minut, aż paski kurczaka będą upieczone w środku, a panierka złocistobrązowa.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 559 kcal, 61 g białka, 17 g tłuszczów (5 g NKT), 39 g węglowodanów (4 g cukrów), 1 g błonnika, 716 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x