Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori

To danie na grill znakomicie nadaje się na długie letnie wieczory, kiedy jest zbyt gorąco, żeby gotować w domu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

750 g filetów z kurczaka
4 łyżki pasty tandoori
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 chlebki naan
125 g sosu tzatziki

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać grill i posmarować kratkę oliwą. Utrzymywać średni ogień.

2) Pokroić kurczaka w kostkę o boku 2,5 cm. Połączyć w misce pastę tandoori z jogurtem, włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Nadziać kurczaka na metalowe szpadki.

3) Ułożyć szpadki na grillu i piec 8–10 minut, często obracając. Owinąć chlebki naan folią i podgrzewać na grillu po 2 minuty z każdej
strony.

4) Podawać szaszłyczki ułożone na chlebku naan z odrobiną sosu tzatziki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 601 kcal, 50 g białka, 25 g tłuszczów (10 g NKT), 41 g węglowodanów (7 g cukrów), 2 g błonnika, 1266 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x