Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak po nowoorleańsku

Kurczak po nowoorleańsku

Ten kurczak dzięki dużej ilości warzyw jest bombą witaminową.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
3 łyżeczki oleju rzepakowego
2 marchewki, drobno pokrojone
1 duża cebula, posiekana
1 zielona papryka, posiekana
1 czerwona papryka, posiekana
200 g pieczarek, posiekanych
3 ząbki czosnku, posiekane
400 g pomidorów, pokrojonych i odsączonych
2 i 3/4 szklanki gorącej wody
425 g czarnej fasoli z puszki, odsączonej
425 g kukurydzy z puszki, odsączonej
270 g długoziarnistego ryżu
2 łyżeczki przyprawy kajuńskiej
1 łyżeczka sosu worcester
30 g ostrego, żółtego sera, tartego
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrumienić mięso na 1 łyżeczce oleju na patelni. Wyjąć z patelni, odłożyć. Wlać resztę oleju na tę samą patelnię. Wrzucić marchewkę, cebulę i paprykę. Smażyć 10 minut. Dodać pieczarki i czosnek. Smażyć jeszcze 1–2 minuty.

2) Dodać pomidory, gotować 10 minut. Wlać wodę, dodać czarną fasolę i kukurydzę oraz ryż. Włożyć mięso z powrotem na patelnię. Dodać przyprawę kajuńską, sos worceser, sól i pieprz. Gotować 20 minut, aż ryż stanie się miękki. Posypać tartym serem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 381 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 58 mg cholesterolu, 891 mg sodu, 50 g węglowodanów, 9 g błonnika, 30 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x