Ta łatwa do przygotowania i ciesząca oko potrawa dobrze smakuje z zieloną sałatą z cytrynowym sosem winegret i niewielką ilością posiekanego świeżego estragonu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
85 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cały kurczak (ok. 1,75 kg), podzielony na porcje, bez skóry
35 g mąki
1 duża cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, rozgniecione
125 ml wytrawnego wermutu lub białego wina
125 ml wywaru z kurczaka o obniżonej zawartości soli
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
1/2 łyżeczki soli
225 g makaronu tagliatelle
155 g mrożonego zielonego groszku
60 ml śmietany 18%
2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego, lub 1 łyżeczka suszonego
PRZYGOTOWANIE:
1) Nastawić piekarnik na 180ºC. Rozgrzać oliwę w dużej brytfannie. Obtoczyć każdą porcję kurczaka w mące i smażyć 4 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz.
2) Zmniejszyć ogień. Wrzucić do naczynia cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, często mieszając. Wlać wermut, gotować 2 minuty na dużym ogniu. Dodać wywar z kurczaka, szczypiorek i sól, doprowadzić sos do wrzenia. Włożyć mięso z powrotem do brytfanny. Przykryć, wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż będzie miękkie.
3) Ugotować makaron, odcedzić i przełożyć do dużej miski. Na wierzchu ułożyć ugotowane porcje kurczaka.
4) Wrzucić groszek do sosu w brytfannie, dodać śmietanę i estragon, gotować 5 minut na dużym ogniu. Polać sosem makaron oraz kurczaka i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 758 kcal, 53 g białka, 34 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 52 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 566 mg sodu, 3 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock