Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak barbecue

Kurczak barbecue

Sos barbecue własnej roboty nadaje kwaskowaty smak kurczakowi. Piecze się go w piekarniku, w związku z czym mięso jest bardzo soczyste.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżki cebuli, posiekanej
1/3 szklanki oleju
2 szklanki keczupu
1/2 szklanki białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ostrego sosu chili
2/3 szklanki sosu worcester
1 kurczak (1,6–1,8 kg), pokrojony na porcje

PRZYGOTOWANIE:

1) Podsmażyć cebulę na 1 łyżce oleju w rondlu. Dodać keczup, ocet, sok z cytryny, sos chili i sos worcester. Gotować bez przykrycia 10 minut.

2) Rozgrzać resztę oleju na patelni. Obrumienić kurczaka. Przełożyć do brytfanny.

3) Polać sosem. Piec bez przykrycia 50 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 503 kcal, 29 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 102 mg cholesterolu, 1348 mg sodu, 29 g węglowodanów, 1 g błonnika, 34 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x