Kurczak barbecue

Sos barbecue własnej roboty nadaje kwaskowaty smak kurczakowi. Piecze się go w piekarniku, w związku z czym mięso jest bardzo soczyste.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżki cebuli, posiekanej
1/3 szklanki oleju
2 szklanki keczupu
1/2 szklanki białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ostrego sosu chili
2/3 szklanki sosu worcester
1 kurczak (1,6–1,8 kg), pokrojony na porcje

PRZYGOTOWANIE:

1) Podsmażyć cebulę na 1 łyżce oleju w rondlu. Dodać keczup, ocet, sok z cytryny, sos chili i sos worcester. Gotować bez przykrycia 10 minut.

2) Rozgrzać resztę oleju na patelni. Obrumienić kurczaka. Przełożyć do brytfanny.

3) Polać sosem. Piec bez przykrycia 50 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 503 kcal, 29 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 102 mg cholesterolu, 1348 mg sodu, 29 g węglowodanów, 1 g błonnika, 34 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock