Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Krajanka trzywarstwowa

Krajanka trzywarstwowa

Smak mlecznej czekolady i uprażonych orzechów ziemnych wspaniale się łączy w krajance trzywarstwowej. Ciasto piecze się w keksówce.

SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 łyżka masła orzechowego
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
60 g mąki

DRUGA WARSTWA
180 ml mleka skondensowanego, słodzonego
1 łyżka masła
50 g solonych orzeszków ziemnych, posiekanych
1 łyżeczka esencji waniliowej

TRZECIA WARSTWA
2 łyżki płatków mlecznej czekolady
50 g solonych orzeszków ziemnych, posiekanych
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć w misce masło z cukrem, masłem orzechowym i esencją waniliową. Dodawać stopniowo mąkę, wymieszać.

2) Wylepić natłuszczoną formę (dno i brzegi do wysokości 1 cm). Piec 12–15 minut w temperaturze 175°C. Ostudzić.

3) Przygotować drugą warstwę: podgrzewać w rondlu mleko z masłem, aż płyn zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać orzechy i esencję waniliową, wymieszać. Rozprowadzić na upieczonym cieście.

4) Piec 15 minut w temperaturze 175°C. Posypać płatkami czekolady i orzeszkami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 326 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 27 mg cholesterolu, 216 mg sodu, 38 g węglowodanów, 2 g błonnika, 8 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x