Krajankę karmelowo-orzechową przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ używa się do niej gotowej karmelowej polewy do lodów. Kruchy spód posypuje się orzechami pekan i pokrywa polewą. Na koniec dodaje się płatki czekolady.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
50 kawałków
SKŁADNIKI:
250 g mąki
220 g brązowego cukru
150 g zimnego masła
150 g orzechów pekan, posiekanych
340 g karmelowej polewy do lodów, podgrzanej
325 g płatków mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę, cukier i masło. Zagnieść. Wylepić formę do pieczenia. Posypać orzechami i polać polewą karmelową.
2) Piec 15–20 minut w temperaturze 175°C. Posypać płatkami czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, rozsmarować ją na cieście.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 140 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 9 mg cholesterolu, 61 mg sodu, 18 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock