Klasyczne kotlety schabowe w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki niej nadasz potrawie wyjątkowy smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki ziarenek smaku
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub tymianku
2/3 szklanki mleka lub śmietany
2 łyżki wody
1/8–1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kotlety. Zdjąć je z patelni.
2) Dodać na patelnię mąkę, ziarenka smaku, natkę pietruszki i bazylię. Stopniowo wlewać mleko i wodę, cały czas mieszając. Dodać pieprz. Gotować, aż sos zgęstnieje. Polać sosem kotlety.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kotlet schabowy zawiera 278 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 69 mg cholesterolu, 156 mg sodu, 4 g węglowodanów, śladowe ilości błonni ka, 27 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock