Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Korzenny mus jabłkowy

Korzenny mus jabłkowy

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, możemy przygotować korzenny mus jabłkowy. Wystarczy kupić gotowe prażone jabłka, dodać trochę soku z cytryny, esencji rumowej i kilka przypraw. Deser jest gotowy w 10 minut.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

600 g gotowych prażonych jabłek bez cukru
50 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki esencji rumowej
po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego ziela angielskiego i mielonych goździków
1/8 łyżeczki imbiru

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/2 szklanki zawiera: 105 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 3 mg sodu, 27 g węglowodanów, 2 g błonnika, śladowe ilości białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x