Takie klasyczne babeczki z dodatkiem bitej śmietany sprawdzą się zawsze. Możesz podać je do kawki, ale też udekorowane będą apetycznie prezentowały się na świątecznym stole.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
18 babeczek
SKŁADNIKI:
130 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
280 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka 0%
odtłuszczona bita śmietana w spreju, do dekoracji
1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło z cukrem. Wbijać jajka, po
jednym. Za każdym razem dokładnie wymieszać masę. Wlać esencję waniliową, ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól do ucieranej masy. Wlać mleko, wymieszać.
2) Wyłożyć foremki do muffinek papilotkami. Wlać do nich ciasto, do 3/4 wysokości. Piec 20–25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z foremek. Ostudzić.
3) Przybrać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 babeczka zawiera: 171 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 54 mg cholesterolu, 171 mg sodu, 22 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock