To pyszna, błyskawiczna wersja kremu brulée. Owoce przykrywamy jogurtem greckim albo śmietaną tortową, które warto mieć zawsze w lodówce. Na koniec posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy pod grillem, aby się skarmelizował i przykrył deser apetyczną skorupką.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 banany
1/4 łyżeczki cynamonu
300 g jogurtu greckiego
4 łyżki brązowego cukru demerara
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać opiekacz. Obrać banany i pokroić każdy na 16 plasterków. Ułożyć plasterki w 4 żaroodpornych foremkach o pojemności 250 ml. Posypać cynamonem i przykryć jogurtem. Wsypać 1 łyżkę brązowego cukru demerara do każdej foremki.
2) Ustawić foremki pod grzałką opiekacza, na papierze do pieczenia. Opiekać około 1 minuty, aż cukier się rozpuści (należy uważać, aby się nie przypalił). Wyjąć foremki i odstawić do ostygnięcia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 240 kcal, 6 g białka, 7 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 40 g węglowodanów (w tym 38 g cukrów), 1 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock