Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Karczochy na specjalną okazję

Karczochy na specjalną okazję

Jedzenie karczochów to prawdziwa zabawa. Najpierw odrywa się listki, macza je w sosie i zdejmuje zębami miękisz, a na koniec zjada się serce.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

5


SKŁADNIKI:

5 średniej wielkości karczochów
sok z cytryny
2 cytryny, pokrojone w plasterki
5 ząbków czosnku, posiekanych
1 szklanka oleju
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 łyżki ostrej musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
1 cebula dymka, pokrojona w plasterki

PRZYGOTOWANIE:

1) Odkroić łodygę, czubki karczochów i ostre zakończenia płatków. Usunąć zewnętrzne płatki. Posmarować miejsca przecięcia sokiem z cytryny.

2) Włożyć karczochy, plasterki cytryny i 2 ząbki czosnku do garnka. Zalać wodą. Przykryć i gotować 40 minut. Odcedzić i ułożyć na półmisku. Wstawić do lodówki na godzinę.

3) Utrzeć w misce olej z sokiem z cytryny, octem, musztardą, 3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Dodać paprykę i cebulę. Wymieszać. Podać sos do karczochów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 karczoch z sosem zawiera: 472 kcal, 44 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 0 mg cholesterolu, 667 mg sodu, 20 g węglowodanów, 7 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x