Jajka zapiekane w kokilkach, zwane en cocotte, z dodatkiem szynki i sera, to szybki do przyrządzenia i prosty, a przy tym lekki i smaczny lunch. Jedyny potrzebny dodatek to grzanka z razowego pieczywa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
5 g miękkiego masła
125 g szynki w grubych plasterkach, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w kostkę
5 i 1/2 łyżki gęstej śmietany
4 jajka
25 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Obficie nasmarować kokilki masłem.
2) Rozłożyć szynkę do kokilek. Nałożyć do każdej po łyżeczce śmietany. Wbić po jajku, nałożyć łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem.
3) Ustawić kokilki w małej brytfannie i wlać tyle wody, żeby sięgała do połowy ich wysokości. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec 10–15 minut, w zależności od tego, czy chcemy otrzymać jajka bardziej miękkie, czy bardziej twarde. Podawać na gorąco.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 368 kcal, 16 g białka, 34 g tłuszczów (w tym 18 g NKT), 1 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock