Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jajka sadzone

Jajka sadzone

Jajka sadzone to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Jeśli dołożymy do nich grzanki i ulubione warzywa to będziemy mieli prosty, ale wartościowy posiłek.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

1


SKŁADNIKI:

1–2 łyżki masła
1–2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

1) Roztopić masło na patelni. Wbić jajka do miseczki i wlać ostrożnie na patelnię. Zmniejszyć ogień. Smażyć, aż białka się zetną.

2) Przykryć patelnię i smażyć, aż żółtka zetną się częściowo. Można też smażyć jajka bez przykrycia i polewać je roztopionym masłem z patelni, ewentualnie przewrócić je na drugą stronę, żeby żółtka całkowicie się ścięły.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 175 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 243 mg cholesterolu, 179 mg sodu, 1 g węglowodanów, 0 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x