Jajka sadzone
Jajka sadzone to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Jeśli dołożymy do nich grzanki i ulubione warzywa to będziemy mieli prosty, ale wartościowy posiłek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
1
SKŁADNIKI:
1–2 łyżki masła
1–2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztopić masło na patelni. Wbić jajka do miseczki i wlać ostrożnie na patelnię. Zmniejszyć ogień. Smażyć, aż białka się zetną.
2) Przykryć patelnię i smażyć, aż żółtka zetną się częściowo. Można też smażyć jajka bez przykrycia i polewać je roztopionym masłem z patelni, ewentualnie przewrócić je na drugą stronę, żeby żółtka całkowicie się ścięły.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 175 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 243 mg cholesterolu, 179 mg sodu, 1 g węglowodanów, 0 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock